«
»


Tekel sem na Baviseli

Posted by Mojmir on May 4, 2010

nepregledna množica udeležencev v zelenih majicah

Letos so v Trstu organizirali že 17. Baviselo

http://www.bavisela.it.

To je celotedenska prireditev v samem centru Trsta. Dogaja pa se na kopnem in na morju. Na morju jadrajo in veslajo, na kopnem pa kolesarijo in tečejo na več načinov. Vrhunec  je maraton, ko tekači pretečejo 42.195m. A najodmevnejši je netekmovalen tek na 8km od gradu Miramare do trga Unita v centru Trsta. Tega teka in pohoda se udeleži okrog 10.000 ljudi. Lepo je videti vso to gručo ljudi, ki se drenja po glavni cesti. Trieštini so ponosni na svojo Baviselo in svojo udeležbo razumejo tudi kot pomoč in prestiž. Kajti takega teka nima vsak. Ko pridejo v cilj čutijo ponos, da so progo pretekli ali prehodili in ponos, da so sodelovali na Baviseli in s tem svoj kraj nekeko dvignili nad drugimi.

Letošnja Bavisela je imela slogan »Tržaški dan proti dolgčasu!« pri organizaciji sodelujejo vsi organi in vse institucije Trsta. Glavna cesta je bila samo v nedeljo zaprta od 6.00 do 17.00 za ves promet. In ker Trst ni zadnja vas ampak mesto s skoraj 300.000 prebivalci je to še toliko bolj pomemben podatek.

Kljub temu, da so Italijani znani težaki, ki jih vse moti, so bili tu umirjeni. Avtobus nas je v športni opremi pripeljal na Miramar 1 uro pred štartom. Tam sta bila dva kontejnerja Wceja in javni wc. Nihče ni prevažal opreme tekačev, na štartu smo se gnetli med 10.000 drugimi udeleženci, odsperedaj so bili otroci, starčki invalidi na vozičkih in še in še in še… Če bi se to dogajalo v Sloveniji, bi vsi formumi bili polni kritik, ljudje bi se zgražali, vsi bi računali koliko je organizator zaslužil, pljuvali bi čez slabo organizacijo, čez nekulturne tekače…

Ampak tam je bilo vse na izi, vsi smo bili dobre volje, ker smo prišli, da bo tudi naša prisotnost pomagala, da bo število udeležencev šlo preko 10.000.

Letos sem se prireditve aktivno udeležil že drugič in sem ponosen na to, da se bil zraven pri tako velikem dogodku.

Leave a Reply

Comment