«
»


Kakšne koristi bomo imeli od partecipatornega proračuna?

Posted by Mojmir on Sep 22, 2015

Ali je res, da je demokracija samo to, da lahko vsake štiri leta volimo župana? Naši očetje bi se vprašali, če so se za to borili? Ne, demokracija je tudi to, da lahko sami odločamo, kaj bodo izvoljeni predstavniki ljudstva naredili z našim denarjem, kajne?

  1.     O katerem denarju je govora?

Občina se financira iz proračuna. Pripravi ga občinska uprava. Sprejmejo ga občinski svetniki. V proračunu je veliko postavk, med njimi je tudi postavka investicije. In v tej postavki se skriva del sredstev o katerih lahko odločamo občani. V piranskem proračunu 2015 je postavka za investicije vrtoglavih 7.000.000 €. Največkrat je tako, da so prioritete občinskih uradnikov drugačne od prebivalcev nekega kraja. Demokratično bi bilo, če bi lahko o 20% tega denarja odločali mi, ki tako ali drugače polnimo proračun.

 2.     Kako določimo kaj bomo naredili?

Načinov kako se med krajevne skupnosti razdeli delež denarja, ki bo namenjen odločanju občanov, je veliko. Denar se lahko deli na enake dele, po številu prebivalcev, po velikosti KS in drugo. Pomembno je, da krajani sami podajo ideje kaj naj se novega naredi ali popravi. Na zboru krajanov posamezne krajevne skupnosti kasneje izglasujejo kaj se bo naredilo.

 3.     Prednosti partecipatornega proračuna?

Svetovna banka je navedla nekaj prednosti do katerih prihaja pri soodločanju o porabi proračunskih sredstev. Te so:

–         zelo omeji korupcijo in vpliv škodljivih interesov na izbiro investicijskih prioritet,

–         bistveno dviguje kvaliteto življenja v mestu,

–         znižuje socialne in razvojne razlike med različnimi predeli skupnosti,

–         pospešuje gospodarsko rast.

Poveča se tudi zaupanje občanov v občinsko oblast in zadovoljstvo saj lahko sami predlagajo in odločajo o njim pomembnih stvareh. Poveča se tudi število  občanov, ki sodelujejo pri različnih akcijah. Včasih smo temu rekli »udarniško delo«.

4.     Kaj pravi slovenska zakonodaja?

Slovenska zakonodaja partecipatornega proračuna ne pozna. A vsaka dobra zakonodaja ima luknje in obvoze. Po zakonu o lokalni samoupravi, občani na občinski proračun nimajo nobenega vpliva. Sprejemanje  proračuna je v pristojnosti občinskih svetnikov. S pravilnim dogovorom bodo predstavniki ljudstva v občinskem svetu izglasovali, da se popravi ali na novo naredijo prav tiste stvari, ki so jih krajani izbrali na zboru krajanov.    

5.     Kaj pravijo občani?

Ideja se mi zdi odlična, saj bi na ta način imeli občani vsaj občutek, da soodločamo pri upravljanju z občinskim proračunim. Soodločanje pri porabi občinskega proračuna, pa čeprav o manjšem deležu bi bilo za dvig morale naših občanov zelo koristno.

Predvidevam, da bi se najprej odločali, da se uredi komunalna infrastruktura in ceste v zaledju občine, saj so nekatere v katastrofalnem stanju, uredilo struge naših rek in potokov, otroška igrišča in športni objekti…

Magda, Portorož

Leave a Reply

Comment