«
»


Participatorni proračun

Posted by Mojmir on Sep 22, 2015

Participatorni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločajo občanke in občani. Ta sistem odločanja o porabi denarja iz proračuna je v svetu že zelo dobro sprejet. Uporabljajo ga tudi v velemestih kot je New york.

 

Beseda participacija izhaja iz latinske besede participare = sodelovati, imeti svoj delež, udeleževati se, sodelovati pri procesu odločanja, nagrajevanja, …

 

Malo zgodovine

Vse se je začelo že daljnega leta 1989 v brazilskem mestu Porto Alegre. To milijon in pol prebivalcev veliko mesto je leto pred tem na volitvah prevzela Delavska stranka, ki se je odločila, da del odločanja o mestnem proračunu prenese na prebivalce. Glas o dobrih rezultatih, ki jih je tak način odločanja o proračunu prinesel v Portu Alegre, se je hitro razširili v svet. Dobro prakso so najprej prevzela nekatera druga brazilska mesta in mesta drugih južno ameriških držav. S časom se je ideja participatornega proračuna razširila po celem svetu. Danes se tako odločanje o proračunu uporablja že v preko 1500 mestih in celo v nekaterih provincah. Višina oz. procent proračuna, ki je prepuščen odločanju občanov je od mesta do mesta različen. Ponekod je to le 1%, ponekod pa celo 20%. Razumljivo je, da je 1% v New yorku veliko višji kot na primer 20% v Piranu.

 

Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji se že nekaj let govori o tej temi. Najdlje so prišli v Mariboru. Ustanovili so iniciativni odbor. Odbor je informiral prebivalce in občinarje.  Z občinskimi oblastmi so se dogovorili, da bi v proračunu za leto 2016 namenili 5% velik delež, o katerem bodo odločali občani.

 

Koristi participatornega proračuna

Svetovna banka in Organizacija združenih narodov sta preučila mesta, ki so upravljana s soodločanjem občanov. Študije so pokazale, da je v mestih, kjer občani soupravljajo s participatornim proračunom, kvaliteta življenja bistveno višja, opaziti je zmanjševanje socialne razslojenosti, zadovoljstvo in zaupanje v demokratične institucije sta povrnjena, zmanjšal se je nivo korupcije in ne nazadnje gospodarska rast je pospešena – a ne na škodo zgoraj naštetega.

 

 

Ali bi lahko participatorni proračun uvedli tudi v piranski občini? Kakšno je vaše mneje o tem? Če bi obstajala možnost soodločanja, kaj bi vi predlagali, da bi se s tem denarjem naredilo, popravilo ali kupilo?

 

Vir: http://odlocajomestu.si/o-participatornem-proracunu/

 

Leave a Reply

Comment