«
»


Vztrajnost je lepa čednost

Posted by Mojmir on Jun 20, 2010

Nekoč je na kitajske živel mladenič, ki se je imenoval Čak. Ker je bil 10 otrok v družini, so ga poslali v samostan za meniha. V samostanu je moral zgodaj vstajati, dosti delati, veliko meditirati in pozno hoditi spat. Vmes pa je moral še veliko moliti.

Učenci so imeli dolg spisek stvari, ki so se jih morali naučiti. Od najstarejšega učitelja so vsakodnevno dobivali različne naloge. Ene so bile težje, ene lažje a vse so bile poučne in učenci so hitro napredovali. Naš mladenič Čak je od mojstra dobil nalogo, da mora vsak dan tri ure z dlanjo tolči po vodi. Čak je bil človek akcije in se je lotil dela. Z dlanjo po vodi je tolkel prvi dan, pa drugi in tretji dan. Tolkel je en teden, pa en mesec. Po prvem letu tolčenja je učitelja vprašal koliko časa mora to še početi. Učitelj ga je pohvalil in mu rekel naj kar še tolče in da bo že sam ugotovil, kdaj bo dovolj. In Čak je tolkel in tolkel. Po treh letih se je ojunačil in odšel v sobo k učitelju, da ga vpraša koliko časa mora še tolči. Pride do učitelja in ga vpraša: »Pa dobro stari, koliko časa moram jaz še tolči to vodo?« Svoje vprašanje je podkrepil z udarcem dlani po mizi. Od udarca se je miza kar sesedla. Čak je ostal na sredi stavka z odprtimi usti. Učitelj ga je le pogledal in rekel: »Vidiš vztrajnost je pomembna z njo rušimo gore!«

Tudi najmanjši in nepomemben gib postane vrlina po velikem številu ponovitev. Velikih del ne opravimo z močjo, ampak z vztrajnostjo! Tako so zgradili piramide, Stonhange, glave na velikonočnih otokih, naselja v gorah (notri v skalah), jezove in namakalne sisteme, naredili maturo, se naučili angleško slovnico…

Tudi najdaljša pot se prične s prvim korakom. Tako so tudi prve ponovitve nerodne in okorne. Ampak z vajo in z vztrajnostjo postaneš mojster. Mojstri pa ustvarjajo novosti in pišejo zgodovino.

Zato vztrajaj tudi takrat, ko so že vsi okoli tebe odnehali. Vsakič, ko pomisliš, da ti ne bo uspelo, poglej okoli sebe in videl boš rezultate dela/vztrajnosti uspešnih ljudi. Če je uspelo njim, bo uspelo tudi tebi!

Bodi kot mladi menih Čak, po vodi tolci toliko časa, dokler ne zrušiš mize.

Leave a Reply

Comment