«
»


lahkotna zgodba za lahko noč

Posted by Mojmir on Apr 2, 2009

preberi si zgodbico in o njej pripoveduj prijateljem

Grdi, umazani in zli

ali po naše

nesposobni, goljufivi in prepotentni gradbinci

Kako si lahko nekdo dovoli, da tako govori o naših gradbincih? In prav v času, ko se trudijo in v en mah gradijo nov Portorož. Sam živim v Portorožu in gradbince doživljam in gledam vsak dan. Čutim njihove napade ustvarjalnosti, sočustvujem ob njihovih napakah in predvsem živim v prahu, tresenju tal in prometnih vragolijah presenečenih voznikov.

Resnično so obtožbe tipa nesposobni in goljufivi zelo težke. Prepotentni pa so dandanes itak že vsi. Sicer upam, da niso vsi gradbinci taki, ker imam med njimi kar nekaj prijateljev. Žal pa je večina tistih, s katerimi sem prišel v kontakt v tem primeru, izpolnjevala kriterije za vsaj eno od teh dveh obtožb.

Ne bom se spuščal v to, da Senčno pot že 4 mesece vsakodnevno prekopavajo, odkopavajo in zakopavajo. Niti v to, da je Stara cesta že vsaj 5 mesecev razkopana in nič ne kaže na bolje. Prepričan sem, da se take stvari v Evropi enaindvajsetega stoletja ne bi smele dogajati!

Živimo v strogem centru Portoroža. Nekega dne opazimo, kako na sosednjo parcelo dovažajo ogromne delovne stroje. Med njimi je bil tudi stroj za zabijanje pilotov. Potem, ko smo tri leta živeli v prahu, hrupu, smeteh in smradu sosednjega gradbišča luksuznega hotela, smo se vprašali, kaj tej stroji pomenijo. Seveda so nam prijazni delavci povedali, da bodo zabijali pilote (21kosov) in naredili 45 x 10 x 5 m veliko luknjo.

Opsi! In mi nič ne vemo! Nas ni nihče nič obvestil, kaj šele vprašal za mnenje. 5m stran od naše hiše bodo nabijali pilote, kopali in betonirali in nihče nič ne pove?

Temu se lahko reče prepotenca, aroganca in Zmelkow temu pravi: »Boli me kurac za tebe!«

Vodja vsega tega je g. Ivan Bakič: ta gospod mi po novinarki sporoči, da če me je kaj zanimalo, bi lahko poklical njega, ne pa novinarjev – totalna prepotenca. Halo!! Kako pa naj mi vemo, kdo gradi, če nam nihče nič ne pove?

Seveda me je zanimalo kaj se dogaja. Gospoda pokličem in on mi pove, da ima veliko problemov, mi smo le eden izmed njih in da je pozabil na nas – totalna nesposobnost. Pove, da on misli, da se naši hiši ne bo nič zgodilo in da imajo vse papirje. Obljubi tudi, da bo prišel mimo. Kasneje v časopisu ne pozabi omeniti, da sem edini, ki neupravičeno teži in da zaviram tako pomembno gradnjo.

Kako si lahko neki nepomemben zidarček misli, da se ne bo nič zgodilo? Kaj tu ne obstajajo strokovnjaki, izračuni, ogledi in analize terena? Upam samo, da na njegovih »mislim« ne sloni celotni projekt.

Ko so stvari vzeli v roke strokovnjaki, so ustavili dela za 14 dni, zamenjali nekaj strojev, popravili načrt…

Je kdo naredil izračun koliko je stal »mislim« g. Bakiča?

Poleg tega g. Bakič po dveh mesecih še ni prišel mimo! Po moje on spada v vse tri zgoraj naštete kategorije!

Na načrt, po katerem se gradi, se je podpisal g. Iztok Kleibencetl, zrisal pa naj bi ga g. Jože Maver. Tudi vso dokumentacijo in izračune naj bi pripravil g. Maver. Vsaka gradnja ima svoja vplivna območja. Ko si v vplivnem območju, te morajo gradbeniki upoštevati. Za izračun le- tega obstajajo z zakonom določeni parametri oz. kriteriji. Že hiter pregled zakona in načrta nam pove, da je izračun za vplivno območje tega »našega« gradbišča narobe izračunan.

»G. Maver, tu pa je prišlo do napake. Vplivno območje za podzemeljski objekt ste računal s parametri za nadzemeljski objekt« mu povem, ko sva se slučajno srečala. Ne,ni se zahvalil za opozorilo. Ta gospod mi je hitel razlagati, kako so oni vse pravilno izračunali in kako so vso stvar v našo korist nekoliko drugače preračunali. Ej, kakšna dobrota g. Maver! Gradbenik je računal v mojo korist in ne v korist investitorja. Hvala, g. Maver!

Ta dialog je potekal na Upravni enoti v Luciji. Referentka v pisarni je hitela potrjevati besede projektanta. Mogoče je pa res tako. Sam se ne razumem v gradbene zadeve. Sicer me malo moti, da piše, da je vplino območje 10,60m od naše hiše, ker se vplivno območje meri na 0.5m natančno. To pomeni, da je lahko 10.50 ali pa 11.00m. No ja, zmotili so se v našo korist.

Strokovnjaki, ki sem jim pokazal papirje, so ugotovili da je g. Maver nesposoben, goljuf in prepotenten. Nesposoben, ker je narobe izračunal vplivno območje (10,60), goljuf, ker je vplivno območje vsaj 30m in ne 10,60m. Prepotentnež pa, ker me je gledal v oči in mi lagal.

Gradbeni inšpektor nam je svetoval naj ga tožimo.

Seveda nimam niti dobrega mnenja o referentki na UE. Lagala je in zagovarjala goljufivca! Kaj ni UE v službi nas državljanov? Govorilo se je, da je črna ovca moj prijatelj Mally. A izgleda, da je na UE staja črnih ovac.

Ko sem pokazal papirje na gradbišču, kjer je bila prva luknja za izkop označena na 5m in ne na 10,60m od naše parcele, kot je bilo v načrtu, so dela ustavili in obrnili in premaknili celo gradbišče.

Gradbincem sem omenil, da bodo s premikom izkopa za nekaj metrov najverjetneje poškodovali korenine platan. Moj prijatelj gradbinec mi je rekel: »ne, tega ne smemo, platane so zaščitene!«

Kaj?! Platane so zaščitene in mi in naša hiša?

Naj ponovim. Platane so zaščitene, ljudje oz. prebivalci in njihova lastnina pa ne! Kje je tu zavod za spomeniško varstvo? Kje je tu varuhinja za človekove pravice?

Tudi zaščitenim platanam so požagali nekaj vej…

Naša hiša je med najstarejšimi vilami v Portorožu saj nosi letnico izgradnje 1886!

Zgodba je hitro zaokrožila. Narobe načrti, narobe izračuni in mudi se, treba je zgraditi ta prepotrebni zbiralnik za vodo. Kljub velikemu trudu, me nihče od sogovornikov gradbincev ni prepričal, da je ta stvar potrebna nam krajanom. No ja, ko sem izvedel, da je investitor zbiralnika nihče drug kot IstraBenz mi je vse postalo jasno.

Takrat se je v igro vmešal Glavni. Obljubil je, da nam bodo popravili vse poškodbe, ki bodo nastale na hiši, če le ne zahtevamo obnove postopka, ker s tem ustavitmo gradnjo. Strinjali smo se, pogledali smo si v oči, stisnili roko in dobili pisno zagotovilo, da bodo poškodbe hiše popravili.

Po zamenjavi strojev, reorganizaciji gradbišča, novih izračunih (kdo bo vse to plačal) so se dela pričela. Obljubljen termin, v katerem naj bi se dela zaključila, se končuje. Na gradbišču pa ne kaže tako. Potrebno je še izkopati luknjo do konca, zabetonirati par tisoč ton betona v 40 x 10 x 5m velike in kdo ve koliko metrov debele stene vodnega zbiralnika. Vse skupaj zakriti z zemljo in vanjo zasaditi rožice. Saj smo vendar pristanišče rož.

Hiša se trese, razpoke se večajo in vsak dan postaja bolj in bolj nevarna za njene prebivalce. Mi pa se sprašujemo, ali bo Glavni držal obljubo. Seveda je drugo vprašanje, če lahko on sploh izpolni dano obljubo. Bojim se, da bomo tudi njega uvrstili na spisek, na katerem so že njegovi kolegi gradbinci. To skrb mi je poglobila še izjava pomembnega igralca v tej igri. Izjava gre tako nekako: »Pazi, da vas ne nategnejo kot prasce!« Ups, kako pa nategnejo prasce?

Kot se za dobre zgodbe spodobi, so vsa imena oseb in krajev izmišljena. Če se je kdo po naključju prepoznal, je to le zaradi tega, ker je v realnem življenju najverjetneje podoben mojim glavnim junakom.

Resnična je BILA le zgradba, ki se je pred kratkim zrušila v Kolnu. Zrušila pa se je zaradi prepotentnih, goljufivih in nesposobnih gradbenikov!

Portorož, 27.3.2009

autor: neznan

ali bo to olimpijski bazen?

ali bo to olimpijski bazen?

zbiralnik za vodo je že pričel s svojo osnovno funkcijo - zbira vodo

zbiralnik za vodo je že pričel s svojo osnovno funkcijo - zbira vodo

Leave a Reply

Comment