«
»


Portoroški turizem je pred bankrotom

Posted by Mojmir on Jul 21, 2012

Sindikat gostinstva in turizma grozi s stavko, stopnja znanja v turizmu je nizka, leta 2011 sta gostinstvo in turizem na Obalno Kraški regiji ustvarila 26,235 milijonov čiste izgube (višje kot gradbeništvo).Od tega največji delež pripada piranski občini. Hotelirji si želijo tujih lastnikov a jih ni, turistična agencija v centru Portoroža zapira svoja vrata zaradi prenizkega prometa, v Portorožu naj bi bil le en rentabilen hotel… Teorija zarote ali kruta resničnost?

Žalostna resnica

To so ugotovitve okrogle mize o turizmu »Futuristica«, ki se je zgodila na Turistici v Portorožu. Na okrogli mizi so sodelovali najvidnejši predstavniki slovenskega turizma (direktorica STO, predsednik zbornice, predstavnica ministrstva). Poslušala pa jih je smetana portoroškega turizma. Torej ni teorija zarote ampak kruta resničnost. In kako se naši vrli turistični delavci s to kruto realnostjo spopadajo?

  1. 1.     Jočejo, da nimajo denarja za promocijo
  2. 2.     Jočejo, da nimajo denarja za programe
  3. 3.     Jočejo, da nimajo denarja za investicije
  4. 4.     Jočejo zaradi svetovne krize
  5. 5.     Medtem, ko govorijo o butičnem turizmu se razprodajajo  avtobusarjem na sejmu v Kolnu
  6. 6.     Se oklepajo svojih stolčkov in upajo na tujega vlagatelja
  7. 7.     Manipulirajo s podatki

Na Futuristici je bilo jasno in glasno povedano, da je v turizmu premalo znanja in da »ne  znamo turistom pobrati denarja!«

 

Kaj se je dogajalo v piranski občini?

Portorož je bil zgrajen kot center masovnega morskega turizma. Pobiral je drobtine z velike mize jugoslovanskega turizma in se napajal iz Casinojeve vreče.

Lokalni politiki niso imeli pojma o turizmu in ker so se nekateri turistični delavci imeli za pomembne, so prevzeli politiko turizma v svoje roke. Rad bi vas ponovno opozoril  na izjavo strokovnjakov, da je v turizmu premalo znanja. In ker so tisti, ki niso imeli pojma, prepustili vodenje tistim, ki imajo premalo znanja, so pričeli naročevati študije in strategije, ki pa jih itak niso razumeli, kaj šele, da bi jih poskušali dati v prakso.

Tisti, ki niso imeli pojma, niso imeli niti vizije, o rdeči niti pa so slišali le na TV v Igrah brez meja. Tisti z malo znanja pa so kopirali en drugega (danes imamo samo kongresne centre in welness studie + sladoled) in so seveda olastninili in prodali stvari, ki nikoli niso bile njihove.

Kaj se dogaja v piranski občini danes?

Danes so bojda vsi hoteli, razen enega, v minusu. Minuse imajo zaradi lastninjenja (legalne kraje družbenega premoženja) in negativnega tekočega poslovanja. Gostinci v Portorožu jočejo, da nimajo prometa, kljub temu, da so hoteli bojda 100% zasedeni. Na Občini jočejo, ker da, bojda, ni denarja. Itak vsi vemo, da ni vse v denarju, je pa priročen izgovor!

Že lani sem ugotovil, da na Občini ni nihče direktno odgovoren za turizem, da drobijo denar in da odgovornost prenašajo eden na drugega. Tu vse piše http://mojmirkovac.si/?p=1023

Poglejmo strukturo in kdo bo organiziral Portoroško noč:

  1. 1.     Urad za gostinstvo in turizem
  2. 2.     Turistično združenje Portorož
  3. 3.     Avditorij
  4. 4.     Človek, ki je odgovoren za projekte in prireditve

Glavna pri organizaciji Portoroških noči pa naj bi bila direktorica urada za družbene dejavnosti!? No, saj z njo ni nič narobe, je sposobna gospa , ampak ali ni tukaj nekaj narobe?

Zakaj je temu tako?

Vem, da mi boste rekli, le čevlje sodi naj kopitar oz. Kovač naj kuje konje. Vem, tako, kot morajo hotelirji skrbeti za hotel in ne voditi lokalne turistične politike, tako morajo politiki iskati pametne rešitve in le izgovore zakaj se česa ne da. Vem tudi, da pljuvam v lastni krožnik, ampak vseeno vam za ponazoritev kriznega delovanja, ko so vsi pod stresom in pritiskom javnosti povem naslednjo zgodbico.

Nekje v Portrožu je travnik, na katerega parkirajo ljudje, ki radi surfajo. Ko so idealne razmere za ta šport jih  je tam parkiranih tudi krepko preko 30. Domačini se jezimo, čutimo se ogoljufane. Mi moramo plačevati parkirnino in kazni, na tem travniku pa kar prosto po Prešernu. Ljudje se jezijo, z Občine se sliši ukaz naj se reši problem, odgovorni najdejo rešitev. Dovoz na travnik zaprejo z ogromno skalo. Problema s parkiranjem na travniku ni več. Kje pa bodo parkirali surferji? Na cesti, kjer bodo plačali kazen zaradi nepravilnega parkiranja. Spet bo jeza in huda kri.

Za razmislek.

Surferji so si kupili drago opremo, pripeljejo se tudi do 150-200 km daleč, da lahko uživajo v vetru. Ali je kdo pomislil, da bi ti gospodje z veseljem plačali 10€ na dan? Ne, zakaj  le bi  razmišljali o tej opciji, če jim lahko pokasiramo 40€ za nepravilno parkiranje?!  Ali je kdo kdaj razmišljal, da bi kasiral samo turistično takso vsem tistim kamperejem, ki so parkirani pred Marino ali pa utrujeni mladini, ki tam spi v avtih  potem ko je nametala kontejnerje smeti v travo?

Ne! Ker je lažje najeti radar in parkirno uro in odirati domačine. Z denarjem od glob pa plačevati najemnino za ta isti radar in parkirno uro.

Naj zaključim s stavkom:

Edina zabava v Portorožu je  tekmovanje med lokali, kdo bo imel glasnejšo glasbo, animacija Inkov in Vukomprajev v centru.

In domačini jočemo…

3 Comments »

irena dolinšek:

dragi Mojmir, z mnogimi tvojimi trditvami se strinjam. Povej mi recept, kako lahko s poštenim delom in ideali vplivaš na tajkunstvo in odločitve politikov, pa se bom učila pri tebi. Vseh 40 let dela v turizmu sem lahko ustvarila le toliko, kot mi je bilo dopuščeno in kolikor sem uspela prepričati okolico, da delam dobre stvari za naš turizem. Poskusila sem se tudi Neuspešno v politiki in ugotovila, da tam uspevajo le kimavci in lobisti. Zdaj spet delam, kar najbolje znam in se trudim ne podleči depresiji, ki je neproduktivna. Tebi želim zdravja in energije še dalje . Ir1

July 27th, 2012 | 3:24 pm
Mojmir:

Irena saj tako je prav, če bi se vsi tako, kot ti trudili biti najboljši, bi portoroški turizem prosperiral!!!

July 27th, 2012 | 9:28 pm
Domačin s srcem:

Mojmir,

prvi problem je , kdo so domačini… Da pa v Portorožu nekja ne štima se ve že 20 let. Portorožu v vseh svetovnih krizah ni šlo tako slabo, kot mu gre v zadnjih 20 letih!! kakšno pa ima vizijo piranska občina… samo pohlep političnih mandeljcev. Kaj ima Bavčar s turizmom, kaj ima skupnega s turizmom Valant… to je da so te barabe po “sistemskem” novodobnem izkoriščanju slovenske demokracije, pokradli DRUŽBENO premoženje, katerega pa tej tajkunobizantinci, razprodajajo na veliko, črnogorsko šiptarski mafiji, katera v Sloveniji pere denar. Vpliva domačinov v naš lraj sploh ni več!! Ideje ustvarjajo slabi drago plačani kvazi arhitekti. Postavljalci lokalne oblasti ala Jeretič in kompanija bela se krokotajo v zaledju, pač za njihovo fijasko delo so pokasirali dober družbeni denar in sedaj v stolih piranske občine sedijo nesposobni dehibridni krokarji, kater i se zopet s poceni razprodajo DRUŽBENEGA premoženja naslajajo in veselijo dobičkov. Opravičujem se županu Petru, kateri je nemočno postavljena osebnost, katera bo na koncu odgovarjala na vse… žal! Kot pišete, da so Portorož razprodali v Kolenu avtobusarjem…. pa vsaj da bi ga, samo tudi teh turistov bo malo!! Poglejte na kolikih mestih so kamorkoli vabljeni nemški turiti, kateri so v 60 – 80 letih bili primarni gostje v celotni Istri. Na eni strani mondenost, na drugi strani pa najcenejši kitajski pofl, ki ga prodajajo “sosordniki” ali dobri prijatelji vodilne občinske strukture. Če pa DOMAČIN prosi za stojnico, na kateri bi prodajal DOMAČE pridelke izdelke, je pa to zelo drago!!! Zato si tega ne morejo privoščiti. To je sistem, katerag so nam urinili ljubljanski manengerji in nam uničili ves now how in industrijo na Obali, odgovarjal še ni nihče. S tem da si že omenjena skupina “kriminalcev” prisvaja… obalo, parkirne prostore, zemljišča…. in mi to mirno gledamo, a nas je strah Črnogorcev, Šiptarjev ??? mene ne !!!! Upam, pa da ne ostanem sam, zato se je treba upreti. Policija, mirno gleda in se sklicuje, da je pač tak sistem…res za 2 miljona velik predpražnik enega manjših ameriških mest… lepo vas prosim. Nihče nikogar ne vpraša… halo “gospodine” od kod pa vam toliko denarja …. mislim poreklo. Res je vsi se zgovarjajo, da je sistem tak, Policaji se trudijo, kolikor sistem dopušča in tam se pač morajo ustaviti. Spoštovani do kdaj pa?? alo bodo v kratkem morali naši zanamci obiskovati šiptarsko črnogorske šole??.Pa naj to moje pisanje ne strmi po kakršnikoli nestrpnosti, želim povedati, da tu smo mi doma Istrani!!! in da je to naša dežela in da mi ne hodimo v Prištino ali podgorico v avtih na gals nabijat La mula del prenzo ali Golico. Turističnim funkcionarjem pa, razdelite denar, katerega ste pridobili z raznoraznimi evropskimi natečaji bolj racionalno in ne samo za svoje plače!! Turističnim novinarjem pa, naj pišejo še kaj lepega o slovenski Istri svojim svetovnim kolegom…. čeprav je treba samo klikniti povabilo… pa še to je težko. Lep pozdrtav Domačin s srcem in j….

July 29th, 2012 | 6:48 am
Leave a Reply

Comment