«
»


Ne moreš verjet! Za se zjokat…

Posted by Mojmir on Jul 12, 2011

Na občini imamo urad za turizem, ki imam besedo turizem le v imenu. V zadnjih 20 letih na naši Občini ni nihče pomislil, da bi s turizmom zaslužili več. In sedaj vidijo rešitev v igrišču za golf…

 

Ali smo slučajno najbolj turistični?

Občina Piran naj bi bila najbolj turistično razvita občina v Sloveniji. Z manj kot 400.000 turisti na leto naj bi ustvarila 20% delež v slovenskem turizmu. Če je najbolj razvita občina, je treba pogledat na Občino kako ji je uspelo ustvariti tak rezultat.

 

Kliknil sem na občinsko internetno stran in prišel do presenetljivih podatkov.

Občina Piran se ponaša z Uradom za gospodarstvo in turizem. Pohvalno! Prav je, da imamo v najbolj turistični občini urad za turizem. Prebral sem si naloge tega urada, ki so nanizane v 32 alinejah.

Nisem mogel verjeti svojim očem. Še enkrat sem prebral. Ne, nemogoče, vidim slabo, sem si rekel in z iskalcem (ctrl +F) poiskal besedo turizem. Beseda turizem se pojavi točno ENKRAT (1x) in to le v imenu Urada. Ker nisem mogel verjeti, da turizem ni omenjen v nalogah Urada za gospodarstvo in turizem, sem v iskalec odtipkal samo »turiz«. Odleglo mi je! Iskalec mi je začel prinašati rezultate. Res je turizem ni omenjen nikoli, je pa zato omenjen »TURIZMA«. Med 32 alinejami nalog ima Urad SAMO eno« nalogo na področju turizma. In sicer: »izvajanje strokovno-tehničnih nalog na področju pospeševanja in razvoja turizma« .

Super sem si rekel. Nekaj je! Sicer nimam pojma kaj bi pomenilo strokovno tehničnih nalog ampak  se sliši dobro in naloga s področja turizma je.

 

Občinski turistični delavci

Na dnu strani so navedeni ljudje, ki delajo na posameznih področjih. Z velikim zanimanjem sem želel ugotoviti kdo je ta, ki skrbi za turizem in ima tako pomembno nalogo kot je » strokovno – tehničine naloge na področju pospeševanja in razvoju turizma«. Aha, 14 zaposlenih. Z očmi se spuščam po spisku. Iščem referenta za turizem. Aha, spet sem nekaj spregledal. Referenta za turizem ni.

Danes moje oči slabo vidijo! Seveda sem spregledal. Na občini imamo tudi referentko za turizem. In sicer za obratovalne čase in turistično takso…

Zdaj pa STOP!  Kdo se na občini ukvarja s tako zahtevno nalogo kot je razvoj in pospeševanje turizma? Nihče?! S turizmom se NEPOSREDNO ne ukvarja nihče!

 

Ne moreš verjeti!

HA HA HA pričel sem se krohotati kot nor! V trenutku mi je postalo vse jasno. V naši občini turizem živi na plečih stare slave lokacije, inerciji in samoaktivnosti posameznikov. Kaj nam pomagajo strategije turizma, če pa jih nihče ne zna prebrati. Nikomur od zadnjih 5 županov v samostojnosti se ni zdelo primerno, da bi kaj naredil za turizem, ki je edina industrija v občini. Nihče od županov, njihovih svetovalcev, podžupanov, predstojnikov uradov, občinskih svetnikov, turističnih strokovnjakov in kaj jaz vem še koga, ki jih v 20 letih ni bilo malo. Nihče od njih ni pomislil, da bi lahko s turizmom zaslužil več. NE MOREM VERJETI!!!

 

Rešitev je v golfu…

Normalno je, da naš turizem nima ne repe ne glave, da ni rdeče niti, da so stvari zmetane na kup, da je vse zanemarjeno, umazano, da je glavna portoroška ponudba cigodrom, da imamo razvaline sredi kraja (Virginia, Vojkov dom, Kaštel…), da se nič ne dogaja. Turistom ne ponudimo niti trohice avtentičnosti našega kraja, naše zgodovin, našega izročila in tradicije in naše identitete. V bistvu jim ne ponudimo niti zabave, saj razen vikenda okoli feragosta(hvala Tomaž) se v Portoržu čisto nič ne dogaja!

Pravijo, da je rešitev portoroškega turizma v golfu. Seveda zgradimo golf igrišče in turisti bodo kar drli k nam. Ma kaj res? Glede na izkušnje, bo tudi golf še preden bo začel delovati v minusu. Tako kot so v minusu Avditorij, letališče, Casino in še kdo.

 

Kaj reči za zaključek?

 

Da nam gre še predobro!

 

To je moj 10 in zadnji zapis o »turizmu« v naši občini. Neumno je še karkoli povedat, ker iz strukture se vidi, da taka besedila po službeni dolžnosti nima kdo brati. Nikomur ne moreš namigniti nasveta ali ga kritizirati, ker enostavno ni nihče odgovoren za nič. Ha ha ha, delijo se veliki denarji, nihče pa ni odgovoren za ustvarjene rezultate!

Lahko noč Piran, sanjaj še naprej…

3 Comments »

R.P.:

Izkušena zelo uspešna piranska altruistka, volonterka, s karizmo, me dostikrat v kali “skalma”, rekši, če znaš toliko o vsem povedati, daj še pokaži kaj ! To me seveda vedno ponovno ujezi, ampak verjetno zato, ker na koncu vedno ugotovim, da ima pravzaprav prav !
Seveda se da “skalmat” tudi s hladnim pivom, sploh nimam nič proti hladnemu pivu !
Že v sami glavi “eseja” sem bil pozoren na stavek “vsaka stvar se začne s prvim korakom”, ys bi še dodal, da je pot do uspeha niz takih korakov, kot je bil prvi ali pa včasih še bolj drobnih korakcev ! En korak je premalo, trdo delo in doslednost je pri tem potrebna, pri tem pa malo iskrivega uma in karizme za odkrivanje novih idej in mobilizacijo ustreznega “tima” gotovo ne škodi, prej bi rekel, da je nujno potrebno !
Najbrž pri vsem tem koristi tudi ustrezna izobrazba in gotovo ne malo poslovnega čuta in predvsem poštenosti ! Saj zato delamo, v zadovoljstvo vseh, da od tega vsi skupaj nekaj imamo!
Zgoraj naštete stvari pa je potrebno spraviti v ustvarjalno kombinacijo, v pravo ravnotežje in predvsem začeti delati! Začeti z malim, za velike besede bodo poskrbeli že drugi, če bodo imeli vzrok za to ?!
Gotovo ni vse kar se dela in kar je bilo narejenega v turizmu kot integralni interdisciplinarni gospodarski panogi v Piranski občini za vreči proč ! Nasprotno določene dejavnosti (predvsem glasbene,likovne etno,versko kulturne in gotovo še kakšne…)delujejo v vsem svojem sijaju ! Vsa javna pohvala realizatorjem, ki pa niso vedno profesionalci, izgleda, da morajo biti ti zanesenjaki zadovoljni že s tem, da jih profesionalne strukture pri tem ne ovirajo in jim naklonijo tudi kakšno finančno drobtinico !
Žal, v tem se strinjam z vami, pa deluje politična kultura po principu, če te ys ne bom po glavi, jih bom pa gotovo sam dobil! Strokovnjake na področju turizma bi morala rekrutirati praksa in nikakor ne politika ! Zato je vaš stavek za vse je kriva politika, kar na mestu !
LP!
RP-za sinergizem in optimizem

July 23rd, 2011 | 5:00 pm
Zora:

Portoroški turizem je ponudnik turizma dobrega počutja! Wellnes, spa, waitai, mar ne? ŠELE JULIJA LETOS SE BO NA INTERNETNI STRANI TZ PORTOROŽ – PIRAN POJAVILA SEGMENTIRANA PONUDBA, PREPROST POJEM GREEN IN EKO TURIZMA!!!!! S TEM, DA REKREATIVNO ŠPORTNEGA, KULTURNEGA, MESTNEGA. ZGODOVINSKEGA SPLOH NI!
Zakaj je to tako? Ker je doslej upokojeni tržnik hotela Riviera premalo VZTRAJNO najedal Urad za turizem, dir. TZ Portoroža in mene osebno. Živeli upokojenec tur.gospodarstva občine Piran, g. Janez Sterle.

July 23rd, 2011 | 7:36 pm
Lornica:

Jaz pa mislim, da bi ne bilo čisto nič škode, če bi h delu spustili tudi mlade!
In bi se nekatere sive eminence raje upokojile, ker jih je pri njihovih idejah povozil čas.

July 25th, 2011 | 3:15 pm
Leave a Reply

Comment