«
»


Sklad za male prireditve

Posted by Mojmir on Jun 27, 2011

ali

Zakaj mora nekatere prireditve financirati občina?

 

Ko bom velik bom svetovalec župana!

Maja  sem prišel do bistroumne ugotovitve, da občina potrebuje občinskega marketingarja. Kasneje sem iskal rešitve kako bi lahko plačali to promocijo. Danes pa vam podajam rešitev oživitve Portoroža. Aja vmes sem še rešil Piran pred katastrofo

 

Portorož  je kr neki!

Zakaj se dogaja tako malo stvari v Portorožu? Zakaj društva ne organizirajo nobene prireditve? Zakaj na ulici ni DOMAČE folklore in etno glasbe? Zakaj, zakaj, zakaj? Odgovor je enostaven! Ker ni denarja!!!

 

O čemu govorim?

Mladina je prišla na super idejo. Radi bi organizirali »državno prvenstvo v ležanju na plaži«. Megagalaktična glupost, kajne?

Koga pa briga državno prvenstvo v ležanju na plaži? Kaj to sploh je? Komu mar? Kdo bo to gledal?

Odgovor pravega turističnega menažerja je: »ma bešte raje kopat kromir kot, da govorite gluposti!«

 

Ampak to je SUPER ideja!

Prireditev bi se dogajala na plaži, posredno in neposredno bi vključili vse obiskovalce. Sproti bi se lahko dogajalo še marsikaj (plan obstaja ampak ga nočem izdati, da nas koprčani ne bodo kopirali) drugega. Na kratko celodnevna animacija prebivalcev plaže kjer se itak nič ne dogaja. In še Portorož dobi simpatično prireditev. Nekaj mladih nadobudnežev pa se kali v animaciji turistov. In še obvezno vprašanje. O čemu bodo turisti govorili, ko bodo prišli domov? O italijanskem mivki, o hrvaški Pozejdonki, o globalnem soncu ali o državnem prvenstvu v ležanju na plaži?

 

In Odisejada se prične…

Prireditev je treba prijavit. Od Okolja je treba pridobit dovoljenje za uporabo javne površine. Treba je imeti redarje, banjinote, ker je prireditev ob morju, ozvočenje in plačat SAZASu za glasbo. Ups, že naštevam stroške. OK, sazas zgulfamo, ozvočenje bo dal Timi gratis… ampak nekaj sto evrov stroškov vseeno bo. Kje jih dobiti? Na občinski razpis se nismo mogli prijaviti, sponzorjev ni, država je v malori, Avditorij in TZP nimata sredstev za take prireditve, ker to finacira občina. In prvenstva v ležanju na plaži ni, in kdo ve koliko podobnih prireditev za 300€ ni, ker ni denarja.

 

In evo rešitve…

Določi se gospoda X. Da se mu 10.000€. Ta denar se ne deli po strankarski pripadnosti in po priimkih prosilcev. Gospodu X (ki je lahko tudi gospa Y), se razloži, če ne bo denarja smoterno porabil, bo septembra brezposelen.

 

Gospod sedi v svoji pisarnici, k njemu pridejo mladci in prosijo za denar. Naroči jim naj mu na en A4 format napišejo kaj bi naredili in koliko bi to stalo. In ker tudi gospod X mora biti pomembnen, se na podlagi formata A4 odloči ali bo dal za prireditev 100, 200 ali 300€.

 

Preprosta matematika…

10.000 : 300 = 33.33 prireditev ali več. To pomeni, da bi za 10 jurjev napolnili Portorož z mini dogodki, ki jih drugače ne bi nihče izvedel.

 

 

Kako naprej?

Po starem ker:

  1. Prezakomplicirano!
  2. Takšne mini prireditve bi motile naše petične goste!
  3. Predrago in kje bomo dobili denar?

Bralcu ponujam možnost, da sprosti svojo fantazijo v izmišljevanju izgovorov, zakaj se tak sklad ne more ustanoviti.

6 Comments »

Takšnega gospoda ali gospe X ni, ki bi bila pripravljena, ko dobita teh 10.000 EUR, sploh kaj odločit, pa če je to prav ali pa ne – če pa že odločita, se pojavi “višja sila” ki to odločitev negira.

June 28th, 2011 | 6:32 am
Helena:

4. Glede na statistiko prejšnjih let se Portorožu obeta dolgo, mokro in sivo poletje s plohami, z nevihtami in s vsakodnevno tramontano. Ker je vremenska prognoza za 2011 izredno slaba, smo se v naši lepi turistični občini modro odločili, da bomo vse prireditve na prostem – zaradi varnosti udeležencev – preventivno odpovedali, dokler se vremena Kranjcem ne zjasnijo… Državno prvenstvo v ležanju na plaži je zaradi zgoraj navedenih razlogov obsojeno na neuspeh. Za prireditveni šotor nad telesi tekmovalcev pa, ja, pravilen odgovor, zaenkrat ni denarja!

June 28th, 2011 | 9:55 am
Ana:

Če bomo na tak način razmišljali, se bo pa vedno kaj dogajalo, hm?
To pa je modra odločitev! Gremo nardit, da se nikoli nikjer nič ne dogaja, ker obstaja možnost slabega vremena. To je isto, kot gremo ostajat cele dneve doma, ker obstaja možnost, da nas nekje povozi kakšen avto.
Če je slabo vreme, se naredi plan B. Prireditev se spelje kako drugače, spremeni se datum.
Državno prvenstvo v ležanju na plaži je NORA ideja, ki bi jo morali izpeljat! Če ne za drugo, zato ker se take neumnosti ni še nikoli noben prej spomnil 🙂
In zelo podpiram optimistično razmišljanje: “Državno prvenstvo v ležanju na plaži je…obsojeno na neuspeh”.

Obup..

June 28th, 2011 | 12:32 pm

berem, da ste vsi kar optimisti. pohvalno!

June 28th, 2011 | 1:44 pm
Sani:

Pozdravljeni,
prihajam iz druge občine(Kr. Gora), ampak je pa isto turistično usmerjena. Pri nam je očitno isto, kot pri vas. Vedno je neki izgovor kako ne izpeljati nekaj, kar predlagajo drugi. Seveda pa občina vedno najde denar za skrajno butaste projekte, plačuje ogromne zneske za svetovanja, katerega bi lahko dobili tudi pri 3-letnem otroku, izdelava petih nogometnih igrišč itd.
Če bi Slovenija slučajno dobila organizacijo za prireditev na nivoju OI ali svetovnega nogomentega prvenstva, bomo seveda veseli, a jim bomo prijazno razložili, da zaradi nepredvidljivega vremena nebomo mogli ogranizirati finala v sončnem vremenu in zato to organizacijo odklanjamo.
To sem sedaj dal na državno raven, ampak očitno je na občinski ravni isto. Na koncu pa se vsi občinski veljaki pritožujejo nad tem, kako izredno slaba sezona je bila, a se nikoli noben ne potrudi za izboljšavo turizma. Stagniramo in se ne premikamo nikamor, zadovoljni smo s ponudbami, ki jih pri vas daje LifeClass pri nas pa Hit Alpinea, a poleg tega uničujejo male priste gostilne, bare… Zakaj sem to omenil? Zato ker te male prireditve prinašajo samo dobro kraju, dajo preživetje malim podjetjem, dajo konkurenčnost kraju. Konkurenčnost pa sili naše kraje, da se turistično razvijajo in ne stagnirajo.

Gospa Helena, veliko ljudi v srednji šoli ni doseglo uspehov, sedaj pa so ljudje na visokih položajih. Bi bilo tudi njih potrebno obsoditi na neuspeh, še preden bi jim dali možnost? Ker to je tisto, kar ste naredili Vi s to prireditvijo.

LP, Sani

June 28th, 2011 | 3:10 pm
Zora:

Takega dela se pesimisti ne bodo lotili – če ni dnarja, ni muzike, če je dnar, je treba računat na provokacije in ogovarjanja, češ, da si si kaj prisvojil, če si nisi nič primaknil si “sei bona, ma sempre mona”. Gremo mi po naše! Septembra se nadaljuje mozganje okoli proračuna, pa še v učinku najsimpatičnejšega spota bomo lahko uživali, padalci kot smo! Torej, brez privoščljivosti, imamo za kaj zavihat rokave, ker je cena ugodna, učinek pa nemerljiv! Smiseln in učinkovit projekt.

July 23rd, 2011 | 7:58 pm
Leave a Reply

Comment