«
»


STRAŠNO! Ali bo piranski zvonik padel in pod seboj pokopal mesto?

Posted by Mojmir on May 16, 2011

Piranski zvonik se nevarno nagiba nad mesto!

STRAŠNO! Ali bo piranski zvonik padel in pod seboj pokopal mesto?

Včerajšna burja in visoki valovi so nepopravljivo poškodovali klif pod piransko stolnico. Morje je dobesedno zagrizlo v hrib in odneslo velikanske količine materiala. Vse to je pripeljalo do tega, da se je piranska cerkev za malenkost premaknila. Bolj opaznen pa je naklon piranskega zvonika, ki se nevarno nagiba nad mesto. Naj spomnemo, da je piranski zvonik kopija znamenitega zvonika z Markovega trga v Benetkah le, da je nekoliko manjši.

Ekipe strokovnjakov so že na delu. Najpomembnejše vprašanje, ki si ga trenutno zastavljajo je ali bo zvonik »zdržal« ali se bo prevrnil in pod seboj pokopal Piran. Z vrtanji okoli cerkve in zvonika sondirajo teren ter preizkujejo njegovo trdnost in stabilnost. V popoldanskih urah bo prišla skupina strokovnjakov iz Padove, ki bo v zemljo okoli zvonika vbrizgala 2567m3 betona in tako utrdila teren in stabilizirala drsenje zvonika.

Na delu je tudi civilna zaščita, ki je okoliške prebivalce, ki jih zvonik najbolj ogroža že izselila oz. preselila v občinsko športno dvorano, ki je pod stadionom v Piranu. Nihče ne ve koliko časa bo trajalo tako obsedeno stanje v Piranu.

Če se bo izkazalo, da je zvonik nevaren, ga bodo strokovno porušili, označili bodo vsako njegovo opeko. Ko bodo teren sanirali, ga bodo v vsem njegovem sijaju ponovno postavili. Če pa se izkaže, da bo teren in zvonik zdržal bomo v Piranu imeli novo svetovno atrakcijo.

O nesreči že pišejo vsi pomembnejši svetovni mediji.

6 Comments »

Ojej, tole je pa kar grozljivo videti …

May 17th, 2011 | 9:05 am
Mojmir:

ja, tako to zgleda, ko so prave sili na delu ;-))))

May 17th, 2011 | 9:49 am

Nekaj nepotrebne panike je danes povzročila nekoliko neslana šala, da naj bi burja in valovi poškodovali klif pod piransko stolnico. Vse je v najlepšem redu in ravno tako, kot je bilo v soboto med regato Marinada, ko je nastala pričujoča fotografija 🙂

May 17th, 2011 | 3:29 pm

Ti veliki strokovnjaki bi mimogrede lahko mandrač “turističnega bisera” obložili z nekaj kvadri kamna, da ne bi poletne sezone pričakal v tako sramotnem stanju zapuščenega gradbišča. Naj župan v Padovo pošlje veliko svečo za svetega Antona, če bo kaj pomagalo.

May 19th, 2011 | 12:44 pm
Tone:

In potem je svizec zavil čokolado … Malo bolj poglejte sliko, kako je slabo izrezan zvonik. Spodaj je celo veliko belega robu… Ha, ha, ha

May 20th, 2011 | 11:25 am
Mojmir:

Tone o kakšnem belem robu govoriš? tisto so gate na sosednjem balkonu…

May 20th, 2011 | 11:47 am
Leave a Reply

Comment