«
»


mora cantada

Posted by Mojmir on Nov 5, 2010

Zadnje čase se veliko govori o kulturni dediščini, pa o kulturnem turizmu in nasploh o tem kako bi zaledje približali mestom oz. kako bi v zaledje pripeljali turizem.

Pred dnevi sem si ogledal zanimivo prireditev v Pregari. Ta prireditev ima vse »predispozicije«, da bi postala prav ta vez med kulturno dediščino, kulturnim turizmom in med mestom in zaledjem.

Pregara, srečna vas domača, kjer je kar nekaj lepo obnovljenih istrskih hiš in kjer te na  bližino hrvaške meje opozarja signal hrvaškega operaterja na  telefonu http://www.najdi.si/search_maps.jsp?q=pregara&o=0

V velikem nedokončanem hram kulture, včasih se je takim stavbam reklo zadružni dom, ki so ga vaščani najverjetneje zgradili sami. Se je prvi večer zgodil turnir v briškuli. 18 parov bolj ali manj z vsemi žaubami namazanimi igralci je minil v prijetnem vzdušju. Pravi pekel pa se je dogajal čez par dni.

Že kričanje iz daljave me je opozarjalo, da sem tokrat zamudil začetek. Glasnost kričanja se je stopnjevala, bliže kot sem prihajal hramu kulture. Ko sem vstopil sem obnemel od presenečenja! V prostoru se je trlo ljudi, predvsem moških, ki so igrali moro kantado. Enkraten občutek.  Kaj  takega lahko občutiš le ko neko stvra vidiš prvič.

Na široko sem se začel smejati. V prostoru je bilo vsaj 100 ljudi, ki so stali za mizami v lepo urejenih vrstah in kričali en na drugega. Ampak to je bilo kulturno kričanje. Ne boste verjeli za to igro obstajajo celo pravila in tekmovalni sistem. Čisto brez pomena je, če povem, da je le ta v Pregari računalniško podprt in rezultati so neprestano projecirani na velik zaslon. Kaj takega še v mondenem Portorožu nisem videl.


To je naša kulturna dediščina, ki bi jo morali ob vsaki priložnosti pokazati turistom. Naj tej tujci vidijo, da kljub temu, da kupujemo enake pralne praške in superge kot oni ter jemo iste škifece kot oni, se razlikujemo po igrah, po tradiciji, po načinu življenja… in prav te razlike nas delajo specialne in drugačne.

Hm, zdaj pa je še treba odkriti način kako z vsemi temi drugačnostmi turistom pobrati denar.

Leave a Reply

Comment