«
»


Zavrnitve (ko ti nekdo reče ne)

Posted by Mojmir on Jun 20, 2010

Zavrnitve so naši morilci! So morilci naše samopodobe in uspeha. Naredijo te majhnega in nebogljenega. Sprašujem se, zakaj jim še niso sodili na mednarodnem sodišču za zločine v Haagu?

Problem zavrnitve je v tem, da v človeku sprožijo strah pred tem, da bi nekoga spet poklical, ga obiskal, se poskušal pogovoriti.

Preden povem zgodbo o mojem prijatelju, ki ga tudi ti dobro poznaš, še pametna…

Zavedati se moraš, da te nihče ne more prizadeti ( razjeziti, užaliti, razočarati…) brez tvojega dovoljenja. To pomeni, da če nekemu dogodku ne daš pomena in s tem čustva se te ta dogodek ne dotakne. Kaj?
V potresu, jedrski nesreči in v cunamiju umre miljarda in pol ljudi in se ti sploh ne sekiraš, ko pa ti avto povozi mačko, je v hiši cela tragedija. Čustvo oz. pomen, ki ga daš nekemu dogodku, osebi ali predmetu, ima vpliv nate in te pritiska.
Recept je enostaven. Dogodkom (kritiki, obtoževanju, obrekovanju…) ne daš pomena in je stvar rešena.

Moj prijatelj je organiziral športne prireditve. Vsako je uspešno organiziral in pridelal lep minus. To pa zato, ker se je v enem trenutku odločil, da ne bo iskal sponzorjev. Za to odločitev si je našel kar nekaj izgovorov. Npr: itak se denar deli preko vez, podjetja dajejo v materialu, on pa potrebuje denar. Vse tisto kar dobiš je manj vredno od časa in stroškov, ki si jih imel da si prišel do sponzorja…

Zaradi strahu pred neuspehom oz. zavrnitvami si je našel izgovore, obrnil organizacijo prireditve, varčeval je tudi pri pomembnih stvareh, se tolažil, da bo drugič boljše in delal svoj posel, da je pokrival minus, ki ga je s prireditvijo naredil. Z drugimi besedami, svojim otrokom je trgal od ust, ker se je bal zavrnitve.

Uspešni ljudje so iznašli recept kako se obraniti zavrnitev in postati uspešen. Pa poskusimo tudi mi, korak po koraku.
1. Nihče te ne more prizadeti, če mu ti tega ne dovoliš – primer: ne dam ti denarja za sponzorstvo. Ha ha ha ne da mi denarja, ke dober štos, dobro me je nasmejal. Grem vprašat drugega, mogoče me bo tudi on nasmejal…
2. Problemi so izzivi – problemi so le stvari, ki jih je treba rešiti. Tisto kar je zame problem, je za nekoga drugega malenkost. Izzivi so zato, ker te silijo k razmišljanju in ukrepanju. Razmisliti moraš, kako boš neko stvar »prepakiral«, da jo bo nekdo kupil. Z reševanjem problemov/izzivov rasteš in se razvijaš.
3. Zavrnitve, problemi in ovire so le test – so preizkus tvojega karakterja, so test tvoje vztrajnosti. Zapomni si, nihče te ne more tolikokrat zavrniti, kolikokrat lahko ti potrkaš na njegova vrata. Če te nekdo zavrne 13 krat, mogoče pa resnično ni prava tarča.
4. Poskušaj dokler ti ne uspe – kako veš, da si poskusil vse, da bi neko stvar naredil? Ja tako, da ti jo uspe narediti! Ponavljaj vajo in išči rešitve dokler ti ne uspe. In vedi, vaja dela mojstra, mojster pa dela vaje!
5. Ne joči nad politim mlekom – ne joči zaradi »kozarca politega mleka«, ko pa imaš pred seboj četo krav, ki jih je treba pomolsti.
6. Zavrnitve so zabava (ta je moja) – poslušaj kako so ljudje inovativni pri iskanju opravičil in izgovorov. Poslušaj jih do konca. Počakaj, da končajo z izgovori. Takrat jim predstavi naslednjo ponudbo. Ob tem se boš zelo zabaval. Če pa ni inovativen, se mu samo zahvali, ker ti je omogočil trening v realni situaciji in najdi si novo žrtev.
In najpomembnejše:
7. Uspeh je potovanje in ne cilj – prideš k prijatelju direktorju in ti da 10.000€ sponzorskega denarja. Kaj si se naučil? Nič! Nisi se naučil boriti, nisi se naučil vztrajnosti, nič se nisi zabaval, nisi se naučil ne dajati pomena nepomembnim stvarem, nisi se naučil prestavljati in obračati ponudbo, nisi se naučil pustiti za sabo neuspeh in se usmeriti k novim »kravam«.
In čisto za konec!
Ni sramota pasti v drek, sramota je, da se ne pobereš iz njega!!!

Epilog: vstani iz dreka in se bori dokler ti 13 krava ne reče: OK, deal is made ali po naše, kam ti nakažem denar?

Ko ti je zelo hudo, pomisli na milijone ljudi, ki jim je to isto stvar že uspelo narediti pred tabo. Izpiti, diploma, projekt, poročilo, odleteti na luno…vse je že nekdo naredil, zakaj ne bi tudi ti?

Ali pa ta modrost. Toliko časa sem se pritoževal nad čevljem, ki me je žulil, dokler nisem videl moža brez nog!

In naj zaključim s srbsko ljudsko modrostjo: »Čoravom kurcu i dlaka smeta!« ali po naše, ni je stvari, ki te lahko zmoti na poti do uresničitve tvojih sanj!

Vstani, brcni se v rit in pojdi! Moraš hoditi, ker vse poti vodijo v Rim. Ni važno po kateri poti greš, potrebno je le hoditi vsak dan in ob vsakem vremenu, korak za korakom…

1 Comment »

iva:

Kar te ne zlomi te ojača!!
Opazila sem da…….
…….so v življenju različna obdobja,
prav tako kot v naravi

So časi,ko zbiramo in ustvarjamo,
ko odkrivamo svet,
ko se rojevajo nove ideje in potovanja.
So časi vzhičenja in navdušenja,
ko se življenje zdi res polno,
polno energije in razširjanja obzorij.

So tudi časi strahu,
ko se stvari bližajo koncu.
Stvari,ki so dosegle svoj vrhunec,
moramo požreti,preden potonejo v pozabo.

So tudi časi,
ki so mrzli,boleči in prazni,časi,
ko se pomlad zdi kot odmaknjene sanje.

To je naravni ritem življenja,
kjer se obdobja prepletajo med seboj,
kot se dan vedno igra z nočjo.
To niso sporočila upanja in strahu,
ampak sporočila stvari,takih kot so.

Če poznamo da je vsak odlomek življenja
naraven pojav,
ne bomo enkrat potisnjeni v višave
drugič na dno.

Spoznajmo,da imamo možnost v vsakem trenutku
biti polni na svetu,pokazati samega sebe kot pogumnega
posameznika v vsaki situaciji!!!!!

October 26th, 2010 | 1:54 pm
Leave a Reply

Comment