«


Novoletna okrasitev doma in v svetu

Posted by Mojmir on Feb 1, 2017

Božično novoletna okrasitev naj bi bila kot darilni papir, ognjemet kot velika in pompozna pentlja na darilu, ki ga posamezen kraj podari domačinom in turistom. V zadnjih letih kraji tekmujejo med seboj, kateri bo najlepše okrašen in v katerem se bo svetilo največ lučk. Še več, mesta prepuščajo okraševanje znanim umetnikom. Motivi s katerimi okrašujejo ulice so potegnjeni iz zgodovine in tradicije posameznega kraja.

Največja novoletna jelka na svetu

Z njo se ponašajo prebivalci italijanskega mesta Gubbio. Na 650m visokem hribu, ki se dviguje nad mestom, postavijo ogromno novoletno jelko, ki jo povezuje 8,5 km dolg električni kabel. Vsako leto lučke na jelki prižge  pomembna osebnost. Leta 2011 je to storil celo sam papež, leto zatem predsednik države.

okrasitev luči 1

 

 

 

 

 

 

Največja novoletna jelka na svetu, Giubbio Italija.

Mesta in kraji, ki si ne morejo privoščiti največje novoletne jelke, poskušajo pritegniti pozornost medijev in turistov s čarobnostjo lučk in zgodb, ki jih le-te pripovedujejo.

 

Kdo ima najboljšo zgodbo za novoletno okrasitev?

Ljubljano je z lučkami okrasil slikar in kipar Zmago Modic, okrasitev je poimenoval »Spoštovanje življenja«. Nad glavami obiskovalcev, se je vrtelo vesolje in začenjalo se je novo življenje (spermiji in jajčeca). Mestna turistična organizacija je vložila veliko truda v promocijo »lučk«.

Za podoben korak so se odločili tudi v Škofji Loki. Za božično novoletno okrasitev, ki so jo poimenovali »Sončno kolo«, je avtorica Barbara Nardoni povedala sledeče: »‘’Novo leto predstavlja čas obračuna s preteklostjo in pogled naprej. Zasnova letošnje novoletne osvetlitve temelji prav na tem izhodišču, na nadgradnji starega in zgodovinskega v novo.

Novoletno okrasitev razumeva kot voščilo prebivalcem in obiskovalcem mesta. Voščila so izpisana v pisavi, ki sva jo izpeljali iz začetkov Škofje Loke, iz darilne listine Freisinškim škofom leta 973 in na nek način simbolizira bogastvo in intelektualno moč srednjeveškega mesta. Izbrana so iz koledniških pesmi in nadomeščajo nekdaj tradicionalne obhode po hišah. Prav tako je stara karolinška diplomatska pisava izhodišče za simbol okrasitve. S krožnim nizanjem izstopajoče črke S sva oblikovali simbol, ki predstavlja kolo in sonce hkrati.

Tako imenovano sončno kolo je tudi časovno kolo, ki presega preteklost in sega v prihodnost s svežo energijo, močjo, jasnostjo in zavedanjem. Sončno kolo je nedvoumno voščilo napredka. Simbol posebej oblikovan za naše mesto je obenem tudi simbol ponovnega rojstva sonca in svetlobe, kar sovpada s praznovanjem prehoda leta tako v krščanski kot v staroverski tradiciji, pa tudi v drugih kulturah…«. Fantastična zgodba, ki bo z leti pridobila na prepoznavnosti.

 

Katero zgodbo pripoveduje Piran?

Piran, radi ga opišemo kot sredozemski biser, ponuja nešteto zgodb, ki bi jih lahko osvetlili in poudarili z lučkami božično novoletne okrasitve. Samo na Tartinijevem trgu, se sramežljivo za zaveso skriva ljubezenska zgodba o beneškem trgovcu in piranski lepotici. Nad trgom bdi sveti Jurij, ki je v zgodovini celo dvakrat nagovoril Pirančane. Da Tartinija in hudiča, ki ga je tlačil v sanjah, sploh ne omenjam.

Mestni »okraševalec« se je tudi tokrat zelo potrudil. Nad trg je obesil glasbeni inštrument, ki naj bi bil violina. A prav lahko bi to bila kitara Jimmya Hendrixa ali  čelo dvojca Two cellos ali celo kontrabas na čigar glasbo pleše medved.

okrasitev luči

 

 

 

 

 

 

Okrasitev Tartinijevega trga v Piranu.

 

Piran ponuja nešteto zgodb! Katero bomo izbrali in jo »razsvetlili« s čarobnostjo novoletnih lučk?

 

Portorož, ti zanemarjena ofucana dama noči…

Na ulici Portoroža, so se najbrž že peto ali šesto leto zapored bohotile iste novoletne lučke, ki vsaj meni ne pripovedujejo prav nobene zgodbe. Portorož rešuje Palace hotel, ki s svojo imponentnostjo skrije tudi temo, praznino in žalost, ki se nahajajo na osrednjem portoroškem trgu, ki mu domačini enostavno rečemo Ploščad.

 

Verjamem, da prihaja čas, ko bosta tudi Piran in Portorož, pripovedovala svoje zgodbe z lučkami novoletne okrasitve.

 

Sramežljiv poskus nečesa drugačnega

Med prednovoletnim spustom lampijonov v Portorožu smo udeležencem spusta pripravili presenečenje. Z novoletnimi jelkami smo poskušali okrasiti portoroški zaliv. Akcija ni popolnoma uspela, saj sta v zadnjem trenutku odpovedali dve barki. A v zalivček na portoroško plažo je kljub vsemu čolnič pripeljal jelke okrašene z lučkami. Sramežljiv začetek, ki ima velik potencial. Z novoletnimi jelkami okrašenega zaliva nima še nihče.

 

Leta 2011 smo prvi slavnostno prižgali lučke v Portorožu. Leta 2016 smo prvi okrasili portoroški zaliv.

 

Z malo dobre volje, bi lahko imeli jelko od Šentjan do Lucana ali morsko verzijo od marine do Pirana. Jelko bi lahko s helikopterjem povlekli iz morja ali z droni pripeljali od križa v Strunjanu.

okrasimo zaliv 3

 

 

 

 

Okrasimo zaliv2

 

okrasimo zaliv 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novoletna okrasitev Portoroškega zaliva 2016

 

Vsi skupaj potrebujemo le malo več fantazije in navdiha, da spišemo najlepšo, v lučke okrašeno, zgodbo našega kraja.

 

Malo za hec… Božiček je prižgal novoletno luč v Portorožu.

https://youtu.be/_CUDsTFdYig

 

Leave a Reply

Comment