«
»


Pomorski krst, žalostni odsev piranske turistične realnosti!

Posted by Mojmir on Mar 22, 2016

Kaj imajo skupnega »Pomorski krst«, turizem, neobstoječa občinska turistična strategija in Oddelek za prireditve in doživetja?

Naj bi manjkale table…

Če pregovor »Vse poti vodijo v Rim« drži, boste iz Pirana prej prišli v Rim, kot na Forma vivo! Podjetje Valicon iz Ljubljane, je anketiralo turiste v Piranu in Portorožu. Z raziskavo so dokazali, da so turistične atrakcije v piranski občini neprepoznavne. Še več, poti do njih niso označene! Z enostavnimi besedami bi to lahko povedali tako – turisti, ki se sprehajajo med Piranom in Portorožem so že slišali za soline, a ne vedo kje so. Za Fieso, Forma vivo ali strunjanski križ, večina ni nikoli slišala. TOP informacija pa je, da veliko tistih, ki so se sprehajali po Portorožu niso vedeli kje je Piran!!!

Ljubljančani pravijo, da bi morali občinarji postaviti vsaj usmerjevalne table, ker bi tako mogoče avan – turisti sami odkrivali naše znamenitosti. 

Po eni strani je logično, da ni tabel. Če ne veš, katere so tvoje atrakcije, zelo težko do njih označiš pot.

Občinska garnitura pravi, da problem pozna in da se ga zaveda, ampak… saj so plačali raziskavo, samo tabel še niso postavili.

Že stari avtohtoni pregovor pravi (res je, tukaj so včasih živeli Italijani), Tra il dire e il fare, c’è di mezzo il mare.*

Kaj se mi je zgodilo na sprehodu do Pirana in nazaj?

Glavni piranski mit je, da je Piran zrastel na soli in da so bili Pirančani solinarji. Med sprehodom sem se vprašal, zakaj je »Pomorska šola« v Piranu in zakaj je Splošna plovba bila ustanovljena v Piranu? Zakaj recimo »Plovba« ni bila ustanovljena v Kopru, kot ekonomskem središču Istre? Zakaj ne v Izoli med ribiči? Odgovor je na dlani! Zato, ker je bil Piran najbolj pomorsko razvito mesto na tem koncu in zato, ker so Pirančani sloveli kot odlični mornarji.

Pozoren bralec se bo najverjetneje vprašal od kod (skozi zgodovino) bogatim Pirančanom denar. Ali od soli ali od trgovine (pomorstva) ali česa drugega? Mogoče se bo kdo poigral s piransko ekonomijo skozi čas.

Kakšna je povezava med pomorci in turizmom?

A vrnimo se k naši temi. Najstarejša prireditev v piranski občini je »Pomorski krst«. Letos bo izveden že sedemdesetič (70.).

Kaj naredijo nepozorni  in neodgovorni starši za svoje otroke? Dajo jim nekaj drobiža in se s tem operejo krivde, ker ne skrbijo za njihovo vzgojo. Ne morem se znebiti občutka, da podobno počne Občina s »Pomorskim krstom«. Da jim nekaj denarja in si opere roke.

Naj bo »Pomorski krst« le kot primer zakaj potrebujemo Oddelek za prireditve in doživetja.

Krst organizirajo učitelji in dijaki. Resnično jim gre vsa pohvala in spoštovanje za 70 letni trud. Ampak učitelji niso profi organizatorji, niso turistični delavci, marketingarji, promotroji, logisti in kdo bi vedel kateri profil ljudi še potrebujemo, da organiziramo konkretno (zakaj ne) tridnevno prireditev, ki bi v kraj pripeljala na tisoče ljudi. Oni to (podobno kot društva) počnejo v svojem prostem času. Delajo z veliko ljubeznijo a z omejenim časom, sredstvi, znanjem in z drugačnimi (poudarek na drugačnimi!) cilji.

Če bi Občina imela Oddelek za prireditve in doživetja, bi lahko Oddelek poskrbel za dodano vrednost prireditve. Šola bi organizirala Krst, Oddelek pa prireditev. Z leti bi prireditev rastla in postajala vse bolj prepoznavna. Obiskovalo bi jo veliko ljudi, ki bi v Piranu in okolici pustili veliko, za obubožan občinski proračun, potrebnega denarja.

Takih prireditev, ki bi lahko z Oddelkom prosperirale, je še kar nekaj!

Kaj pravijo zagovorniki načina »delajmo po starem«?

Seveda bodo zagovorniki načina »delajmo po starem« takoj imeli veliko ugovorov. Kot na primer, Krst je od šole in naj ga šola organizira. Res je. Krst je od šole, dogajanje na ulici, posredno polnjenje hotelov, lokalov in promocija občine pa je Občinska zadeva, kajne? Če bi Krstu dodali še gusarski vikend, stojnice, ples, različne majhne dogodke še kaj – z eno besedo »čevape in pivo« – bi se v Piranu trlo ljudi!

 Kdo največ izgubi, ker je Pomorski krst obrobna prireditev? OBČINA!!! Kdo bi moral to ugotoviti? Občinski uradniki zadolženi za »pobiranje denarja«!

 Če poenostavim:

  1.  Oddelek za prireditve in doživetja bi moral organizirati od 5 do 7 za občino pomembnih prireditev.
  2. Iz potencialnih prireditev društev bi moral ta isti oddelek ustvariti turistični produkt.
  3. Moral bi tudi sestaviti doživetja na turističnih atrakcijah ter turiste s smerokazi pripeljati do njih (do doživetij in atrakcij).

 Vprašanje za milijon dolarjev

Že galebi na nebu vreščijo, da potrebujemo Oddelek za prireditve in doživetja. Zakaj se ga ne ustanovi? Kdo je tisti, ki bi se moral ojunačiti in v torek na občinskem kolegiju predlagati županu naj ga ustanovi? Bo ustanovitev oddelka predlagal kdo iz stranke SD, ki vedri in oblači na piranskem nebu, ali bo kdo od svetnikov vprašal ZAKAJ število turističnih nočitev pada le v piranski občini? Mogoče bo pa nova šefica Avditorija kakšno rekla na to temo? Pravijo, da obvlada prireditve.

Ali je res potrebno narediti in plačati še eno raziskavo, da nam bodo to povedali »Ljubljančani«?

Čisto za konec, še to

Prav je, da Občina finacira delo društev in da se v to ne vmešava preveč. A za Boga, kaj smo že pozabili na nacionalni interes in na državno srebrnino?

Naj zadnji stavek spustim na lokalni nivo. Turizem je najpomembnejša panoga v občini Piran in »Pomorski krst« bi moral biti ena izmed TOP 3 prireditev!

Sam verjamem, da odgovorni občinski uradniki delajo v korist Pirana in Pirančanov. Zato se pustimo presenetiti, novo leto se je šele dobro začelo…

* Kdor ne razume naj vtipka v google.

Leave a Reply

Comment