«
»


Koledar turističnih prireditev v piranski občini 2016

Posted by Mojmir on Dec 23, 2015

V roke sem dobil osnutek koledarja prireditev v občini Piran za leto 2016. Skoraj oslepel sem od bele praznine, ki se je pojavila tam, kjer naj bi bile zapisane prireditve v Portorožu. Nepojemljivo! Povprečen človek, kaj takega težko razume. Junija, julija in avgusta, ko je turistična sezona na vrhuncu, bo v Portorožu (brez Avditorija), le prireditev Portoroška noč in še ta je postavljena na 20. avgust, ko se v Izoli dogaja Ribiški praznik.

Naj spomnim, da…
1. je že v letu 2015 bila Portoroška noč na isti dan kot Ribiški praznik. V Izoli se je trlo ljudi, v Portorožu pa je vodni spektakel sameval.
2. je tradicija, da se Portoroške noči dogajajo na Marijino nebovzetje ali Ferragosto, kakor mu pravijo Italijani. Izgleda pa, da se piranski Občinarji zanašajo na goste, ki uporabljajo Julijanski koledar (»pravoslavni« koledar). Mi pa ni jasno, zakaj temu koledarju ne prilagodijo tudi novoletnega ognjemeta?

V Portorožu se nič ne dogaja!
Ker sedaj res že vsi galebi vreščijo, da se v Portorožu nič ne dogaja, ker so usta Občinarjev polna samohvale, kako se oni trudijo, me je ta bela praznina zelo presenetila.

Kar nisem mogel verjeti svojim očem, ko sem preštel število vseh prireditev, ki naj bi se v letu 2016 zgodile v Portorožu v organizaciji »Občine«. V najbolj turističnem kraju v Sloveniji, kot se Občinarji radi pohvalijo, bodo Občinarji organizirali pet (5) prireditev + novoletni ognjemet. Te prireditve so: Istrski karneval (skupaj ga organizirajo vse tri Občine), Praznik sladoleda (ki je najbrž le na koledarju, 2015 se ni izvedel), Praznik vrtnic, Portoroške noči in Božično novoletni sejem s Peninami. Torej tri (3) prireditve + novoletni ognjemet. Vse to so prireditve, ki privabijo nekaj sto Obiskovalcev, med temi so predvsem domačini, ki s turizmom nimajo velike povezave. Najbrž je brez pomena, če povem, da se s »Praznikom kakijev«, ki ga organizira skupinica preprostih pridelovalcev kakijev, ne morejo primerjati.

Kaj pravi Strategija?
Priznam, ob pogledu na praznino na koledarju, mi ni bilo več nič jasno. Ali ni v interesu Občine, da se v kraju čim več dogaja, da ga obišče čim več ljudi, ki pustijo tam veliko denarja? Zaželel sem si odgovor na to vprašanje. Zato sem odprl »Strategijo razvoja turizma v občini Piran 2009 – 2015« in pogledal kaj piše o prireditvah. Med drugim piše tudi: »Potrebna je natančna opredelitev smisla in poslanstva ter iz tega izhajajočih vsebin-programov. Potrebno je izpostaviti nekaj ključnih in strateško pomembnih prireditev, iz različnih segmentov kot so klasična kultura, etnografija, popularna kultura in zabava…, ki bodo nosilci in glavni promotorji piranskega turizma.«
V alinejah so navedene ključne ugotovitve in nekatere nam povedo to:
• neprepoznavnost dogodkov kot turistični proizvod v širšem (slovenskem in mednarodnem) prostoru,
• razdrobljenost in razpršenost kar povzroča v povprečju majhen obisk,
• turistični proizvod »Prireditve v Piranu« nima identitete.
V strategiji je o prireditvah zapisano, da so primarni produkt v katerega je
potrebno investirati zaradi izboljšanja konkurenčnosti oz. atraktivnosti kraja.
Prireditve so zavedene tudi v stolpcu poimenovanem PRILOŽNOSTI. V enem delu Strategije je celo zapisano, da si dolgoročni razvoj turizma Občina Piran želi doseči tudi s pomočjo prireditev.

Še več!
V Strategiji je na 59. strani zapisan izbor ciljnih zvrsti turizma. Pod šesto alinejo piše Prireditve in zabava.

Strategija je bila napisana že daljnega 2008
Bela oslepljujoča praznina v osnutku koledarja prireditev občine Piran za leto 2016 je svetlobna leta stran od ciljev Strategije. Vprašanje, ki se poraja spontano je, ali res nihče ne bere Strategije ali pa je resnica ta, da nikogar na Občini, prireditve in turizem NE ZANIMAJO?
Dokler se na Občini ne bodo zresnili in se odločili, da je Občina odgovorna zato, da se v kraju kaj dogaja, bo Portorož žalostno sameval in mirno spal spanec dirkalnega konja, katerega lastnik nima nobenih ambicij.

Ali obstaja rešitev?
Seveda lahko dobi tudi ta prireditvena nočna mora v Portorožu srečen konec. Župan mora le organizirati »Oddelek za prireditve in doživetja«, ki bo načrtoval in organiziral take prireditve, ki bodo v ponos županu, Občini in kraju. Portorož si to zasluži!
V srcu mi tli upanje in vidim žarek svetlobe. Verjamem, da bo kmalu bolje!

In opozorilo pred koncem!
Ko bodo Občinarji hiteli hvaliti pestrost in bogastvo Koledarja prireditev za leto 2016 v občini Piran, se spomnite le podatka, da na Ljubljanskem gradu letno organizirajo preko 360 prireditev in okrog 160 porok.

Leave a Reply

Comment