«
»


Zgodila se je okrogla miza o Jernejevem kanalu

Posted by Mojmir on Sep 22, 2015

Vse skupaj je izgledalo groteskno! Če ne bi bilo tako prekleto resno, bi se lahko slišanemu nasmejali do solz. Tragikomedija prelaganja odgovornosti se je razvlekla vse do konca. Ogorčeni domačini pa niso slišali ne tolažbe, ne besede upanja.

 Iz publike se je slišalo, da že od leta 1974 nihče ne plačuje komunalnega priveza za svojo barko. Če je temu verjeti, že 41 (enainštirideset) let v Jernejevem kanalu vlada kaos. Andreja Humar, ki se s sosedi že skoraj 25 let bori za ureditev razmer v kanalu, je ob slišanem vidno pordela. Na prijazen način je gospodoma iz Uprave za pomorstvo in Ministrstva za okolje in prostor, povedala, da sta nesposobna in da si ne zaslužita svojih plač. Rekla je, da se že desetletja pogovarjajo o »nesrečnem« 75. členu zakona, a nihče tega člena ne spremeni. Nihče ne ve, kje je meja med občinsko in državno zemljo. Zato lahko avtomobili parkirajo vzdolž ceste kljub znakom o prepovedi parkiranja.

Če vi v travo odvržete plastično vrečko, vas bo redar oglobil. Če pa v Jernejevem kanalu pustite v na črno zgrajenem pomolu, na črno privezano, napol potopljeno barko iz katere odtekajo nafta, motorno olje in kislina iz baterije, ne bo nihče reagiral, ker po slovenskem zakonu potopljena barka ni »smet«.

 Domačini se zgražajo, ker lastniki bark iz notranjosti Slovenije, na njih dopustujejo, svoje fiziološke potrebe pa opravljajo kar po okoliških njivah ali v kanal.

 Občina je za Jernejev kanal našla elegantno rešitev. Za 15.000.000€ bodo v kanalu naredili 400 privezov. Seveda bodo pri pridobivanju privezov domačine, ki imajo v kanalu že več generacij privezane barke, izenačili z novodobnimi »pomorščaki«. Teoretično se lahko zgodi, da bodo v kanalu le barke tujcev.

 Občinarji pravijo, da bodo z gradbenimi deli pričeli takoj, ko bodo dobili papirje in investitorja. Naše mnenje je, da bodo odgovorni prej dobili papirje (kljub temu, da nanje čakajo že 41 let), kot pa investitorja. Če bodo v kanalu postavili 400 privezov in če bo komunalni privez stal 500€ na leto, bodo investicijo pokrili v pičlih 75 letih.

 Najverjetneje  se bo prekletstvo številke 75 nad Jernejevim kanalom vleklo dalje. Tudi potem, ko bodo spremenili sporni 75. člen zakona.

Leave a Reply

Comment