«
»


Ali je to, da se trudimo in delamo z dobrim namenom dovolj?

Posted by Mojmir on Aug 25, 2014

Najbrž ste že velikokrat slišali to zguljeno frazo: »Janez se trudi in dela z dobrim namenom!« sam verjamem in zaupam v sposobnosti in željo odgovornih (za določena področja), da bi stvari naredili čim boljše, čim hitreje in čim bolj poceni. S časom pa sem si začel postavljati vprašanje ali je le trud in dober namen dovolj, da gre barka naprej? Ali je dober namen dovolj, da rešimo turizem v Portorožu?

 

Primerov, ko se ljudje trudijo in delajo z dobrim namenom, imamo v vsakodnevnem življenju na pretek. Uradniki se trudijo, smetarji se trudijo, zidarji se trudijo…vsi se trudijo in delajo z dobrim namenom. A če vam vodovodar kljub trudu in dobremu namenu slabo zalepi cevi in vam povzroči poplavo v sobi, najbrž niste zadovoljni. Najbrž tudi niste zadovoljni, ko na določen papir čakate mesece, kljub temu, da se uradniki trudijo in delajo z dobrim namenom.

 

In če ste pozorni, boste opazili, da so vsi ti ljudje, ki se zelo trudijo in delajo z dobrim namenom, vedno polni izgovorov. No ja, če sem pošten, imamo vsi mi, vedno kak izgovor v rokavu. Ampak vseeno, ljudje, ki se le trudijo in delajo z dobrim namenom imajo vedno izgovor, da je kriv nekdo drugi. Uradniki se izgovarjajo na zakone in na druge uradnike, zidarji se izgovarjajo na predhodne zidarje in prav tako vodovodarji in vsi ostali.

 

Se do tu strinjate z mano?

 

Preselimo se v Portorož. Dejstvo je, da ni več tako, kot je bilo nekoč. Ni več toliko turistov, ni več takega pretoka denarja, plaža skorajda sameva, ulica je skoraj prazna…

Gremo po vrsti: hotelirji se izgovarjajo na vreme, marketingarji se izgovarjajo na svetovno krizo, gostinci se izgovarjajo, da hotelirji zapirajo goste, trgovci se izgovarjajo na slabo kupno moč in vsi skupaj se izgovarjajo na Občino, ki naj ne bi imela vizije.

 

Vsi ti ljudje, se trudijo in delajo z dobrimi nameni. Vsi si želijo polnega Portoroža in polnih blagajn. Kaj gre torej narobe?

 

Najbrž je narobe to, da se vsi ti ljudje LE trudijo in da delajo LE z dobrim namenom, ker če ne, bi že zdavnaj ugotovili, da v tem našem malem kraju z najboljšim marketinškim imenom je nekaj ZELO narobe!

 

Naj dam banalen primer. V trenutku, ko kupite računalnik ali mobilni telefon, ste kupili zastarelo tehnologijo. V času od takrat, ko so ga naredili in do takrat, ko ste ga vi kupili, je tehnologija napredovala že za 10x. In prav tako je s turizmom v naši občini. Na dirko formule 1, se vrivamo z Z 101 iz 80tih let.

Ne samo, da imamo zastarelo in iztrošeno tehnologijo, nimamo niti vrhunskega šoferja in najhuje je to, da nimamo niti načrta proge po kateri naj bi se pripeljali kot prvi na cilj. Predvsem pa nimamo ideje, kako in kaj bi morali spremeniti, popraviti ali sfrizirati, da bi se lahko ta naša stoenka kosala z drugimi bolidi.

 

Dokler ne bodo odgovorni na Občini ugotovili, da vsi skupaj v glavnem živimo od turizma in ne bodo naredili nekih tektonskih sprememb, se bodo vsi po vertikali in horizontali, še naprej izgovarjali drug na drugega in se le trudili in delali le v dobrem namenu.

 

Naj vam za konec postrežem z malo šolo matematike:

Italijanov je 60.000.000, če jih le 50% odide na dopust je to 30.000.000. V Portorožu (občina Piran) dopustuje letno okrog 300.000 ljudi. To je le 1% dopustujočih Italijanov oz. 0.5% vseh Italijanov. Zakaj Portoroža ne napolnemo samo z Italijani? Zato, ker se je lažje izgovarjati na svetovno krizo, kot pa priznati, da je v Portorožu DOLGČAS, da so cene previsoke za ta dolgčas, ki ga ponujamo Italijanom in da mi kljub temu, da se trudimo delamo nekaj narobe.     

 

Zaključek: želel sem povedati, da kljub temu, da se nekdo trudi in dela z dobrim namenom, to največkrat ni dovolj. Potrebno je delati z žarom in z željo svoj posel opraviti najboljše. Predvsem pa je potrebno biti samokritičen in popravljati  svoje  napake. Ker kdor dela greši!  Nedopustno pa je, da je vodilna politika v občini že desetletje na stend by, kar se tiče turizma in z njim povezanimi dejavnostmi in aktivnostmi (druge stvari sem tokrat izpustil).

 

Se še vedno strinjate z mano?

Leave a Reply

Comment