«
»


Zakaj sam ne bi odpovedal Portoroške noči?

Posted by Mojmir on Aug 18, 2014

S prijatelji smo se hecali, da je v naši občini možno čisto vse, lahko bi prestavili tudi novo leto. Seveda je beseda tekla o premestitvi Portoroške noči. In na vprašanje, če bi sam premaknil to prireditev, sem odgovoril z odločnim NE! In razlog je enostavno banalen, prireditev, kjer se ne prodajajo čevapi, se ne prestavlja.

 

Že tako v Portorožu praznujemo »Feragosto« z zamikom. Sam sicer ne poznam razloga. Predvidevam pa, da je to bila nekoč, v bolj rdečih časih, salomonska rešitev med biznisom in politiko. A pustimo zdaj to.

 

Da se bo letošnja Portoroška noč prenesla, sem sam izvedel že v petek navsezgodaj. To pomeni, da je bila odločitev sprejeta že vsaj 3 dni pred prireditvijo. Odpoved naj bi se zgodila zaradi slabega vremena.

 

Verjamem, da je organizatorjem v takih trenutkih strašno težko. Potrebno se je odločiti in itak katerokoli odločitev v tistem trenutku sprejmejo, je napačna. Prav zaradi tega »sočustvujem« z organizatorji.

 

No pa se vrnimo k vprašanju zakaj sam ne bi premaknil prireditve.

 

  1. Tri dni pred samim dogodkom, noben vremenoslovec ne more točno napovedati, kakšno bo vreme na uro dogodka in na kraju dogodka.
  2. Prireditve, ki si jih močno oglaševal privabijo v kraj veliko ljudi, ki ne slišijo tvoje odjave. Le ti hodijo po kraju in čakajo ognjemet.
  3. Prireditev, ki je gratis in se na njej ne prodajajo čevapi, se izvede kljub slabemu vremenu. Že zato, da jo daš pod streho in nimaš več problemov z njo. Kajti tudi naslednjič ne bo večjega števila obiskovalcev.
  4. Kraj v katerem imamo s streho pokrit prireditveni prostor je lahko plan B.
  5. Vedno, ko premakneš prireditev se tisti, ki so prišli, počutijo izigrane in »nategnjene«, še posebno, ko je razlog »kao« slabo vreme, medtem, ko nad tabo sije cela mlečna cesta z vsemi okoliškimi galaksijami.

 

Po moje bi bila manjša napaka, počakati do konca in koncert prenesti v Avditorij. A kot pravijo, po bitki je lahko biti general.  

 

Najverjetneje mi bo kdo sedaj rekel, kaj pa Rumena noč v Kopru, saj so njo tudi preložili. Naj vam bo, Rumena noč in Portoroška noč sta čisto dve različni prireditvi. Različni sta po strukturi, po logistiki in predvsem po ciljih. Cilj Rumene noči je prodati ogromno čevapov in piva. Organizator je privatnik in služijo privatniki. Cilj Portoroške noči naj bi bil »zahvala« turistom, da so nas obiskali. Organizator je Občina in plačnik je Občina. V Kopru se plača pivo in se plačajo čevapi, pod odrom lahko plešeš in ga žuraš do jutranjih ur. V Portorožu stojiš pod odrom in poslušaš hite iz mladosti tvojih staršev, pogledaš ognjemet in greš spat. Koper je s preložitvijo Rumene noči dobil 10 dni šagre (vsi šanki in lunapark so ostali na svojih mestih), Portorož pa s preložitvijo ni pridobil nič. Še več, povečali so se stroški oglaševanja, delo organizatorja in veliko slabe volje med ljudmi, ki niso bili obveščeni o preložitvi prireditve.

 

Glede na to, da se je letos v Portorožu (gratis) zgodil le koncert Perpetuum Jazzile, ki ga je častil Lidl in Severina (s promenade), bi lahko Portoroško noč tudi odpovedali, saj se ne bi nikjer nič poznalo. A ta podatek nam pove dovolj kakšen odnos imajo odgovorni do turizma in turistov. Mogoče pa zato portoroška promenada večino sezone sameva?

Leave a Reply

Comment